Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κύριου Αντρέα Δημητρίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου σε εκδήλωση για τα 50χρονα του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, στη Λευκωσία
01/12/2009
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου γιατί μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο και τη Σχολική Εφορεία Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η διατήρηση, η προβολή και η διάδοση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού μας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις και για τη διατήρηση της ταυτότητας και την επιβίωσή μας, στον τόπο αυτό. Στον εδώ και 35 χρόνια συνεχιζόμενο αντικατοχικό μας αγώνα, βασικά μας όπλα δεν είναι άλλα παρά τα έργα που αναδεικνύουν την πολιτιστική και εκπαιδευτική μας κληρονομιά και δημιουργία.

Το φως της γνώσης που εξέπεμπε για δεκαετίες το Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου, αναδεικνύεται μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν ορόσημο και φάρο που συνεχίζει να φωτίζει, να συναρπάζει και να καθοδηγεί τα βήματα της νέας γενιάς που έχει τις ρίζες της στο κατεχόμενο αυτό χωριό της επαρχίας Κερύνειας.

Η ιστορία του Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου, όπως είναι γνωστό, άρχισε τη δεκαετία του 1930 με τη λειτουργία στο χωριό, ιδιωτικής σχολής, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Ανδρέα Μυλωνά, η οποία και μετεξελίχθηκε αργότερα στην Ανώτερη Πρακτική Σχολή Αγίου Αμβροσίου υπό την ευθύνη και καθοδήγηση του Αγγλοδιδασκάλου Κωνσταντίνου Σαββίδη.
Από τη σχολική χρονιά 1959-1960 μέχρι και το 1974, το Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου λειτούργησε, ως διτάξιο Γυμνάσιο Μέσης Παιδείας. Από τους πρώτους κιόλας μήνες ανάληψης των καθηκόντων της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης και χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των μελών του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας Αγίου Αμβροσίου, με επικεφαλής τους μακαριστούς Μιχάλη Ανδρέα Φτωχού, Κύρο Χατζηκύρου και Ανδρέα Χατζηκύρου, η παλιά ιδιωτική Αγγλική Σχολή μετατράπηκε στο πρώτο, μετά την Αγγλοκρατία, Κλασσικό Δημόσιο Γυμνάσιο της Κύπρου.

Σταδιακά και μετά από πολλούς αγώνες, κατά το σχολικό έτος 1964-1965, το σχολείο μετεξελίχθηκε σε πλήρες εξατάξιο, ενώ τον ίδιο χρόνο αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ως ισότιμο των αντίστοιχων Γυμνασίων της Ελλάδας.

Η ανέγερση του νέου σχολικού κτηρίου στη νότια πλευρά του χωριού, δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο μέσα στο πευκόφυτο δάσος, αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία και την εξέλιξη της κοινότητας Αγίου Αμβροσίου.

Η ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου, συνέβαλε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινότητας, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε ως ένας χώρος καλλιέργειας των πανανθρώπινων αξιών της ζωής. Οι απόφοιτοι του Γυμνασίου, αξιοποιώντας τα εφόδια που έλαβαν διέπρεψαν στη μετέπειτα σταδιοδρομία τους, αφού πολλοί από αυτούς αξιώθηκαν σε ψηλές θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε αυτή την εκδήλωση, που αποσκοπεί στην απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς όλους όσοι εργάστηκαν ή ενεπλάκησαν με οποιοδήποτε τρόπο στη λειτουργία του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, είναι άξια επαίνου.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια τόσο στο Κοινοτικό Συμβούλιο όσο και στη Σχολική Εφορεία Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας για την οργάνωση της αποψινής βραδιάς και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονα από την ίδρυση του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου.

Τιμώντας όλους τους εργάτες του πνεύματος που αποτέλεσαν πυξίδα για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στο κατεχόμενο χωριό του Αγίου Αμβροσίου, ευχόμαστε και ελπίζουμε όπως το όραμά μας για επαναλειτουργία όλων των κατεχομένων σχολείων μας γίνει σύντομα πραγματικότητα και όπως «αυτή η τρικυμισμένη φάση της ιστορίας τερματιστεί σύντομα στο απάνεμο λιμάνι της δικαιοσύνης, με την επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στην πατρώα γη των προσφύγων», όπως ανέφερε πρόσφατα σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Σχολικής σας Εφορείας κ. Ανδρέας Τρυπηνιώτης.

Συγχαρητήρια και πάλι, και ευχές για κάθε επιτυχία στο έργο στο οποίο επιτελείτε.