Παναγία Μελανδρύνα

Στο χωριό Άγιος Αμβρόσιος της επαρχίας Κερύνειας βρίσκεται η Μονή της Μελανδρύνας (Μελανδρίνας) . Το όνομα Μελανδρύνα προήλθε από τη συνένωση των λέξεων, μέλι και δρυς ( βελανιδιά), ένα δέντρο που ευδοκιμεί στην περιοχή.

Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγία, τη μητέρα του Θεού και γιορτάζει την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου. Η εκκλησία είναι κτίσμα του 14 ου αιώνα και ρυθμού απλής βασιλικής. Μέσα στον Ναό βρίσκεται το αγίασμα. Πιο κάτω από την εκκλησία διασώζονται μερικά από τα κελιά του μοναστηριού όπου ζούσαν μοναχοί μέχρι τα τέλη του 19 ου αιώνα, με τελευταίο μοναχό τον Πατήρ Άνθιμο που πέθανε το 1940.

Κατά την Τουρκοκρατία ιδρύθηκε στη Μονή αξιόλογη σχολή όπου διδάσκονταν τα Ελληνικά Γράμματα. Μέχρι και το 1878 αναφέρεται ότι τα παιδιά του χωριού καθώς επίσης και των γειτονικών χωριών Καλογραία, και Τρυπημένης διδάσκονταν από μοναχούς του μοναστηριού της Παναγίας της Μελανδρύνας.

Η Μονή μπορεί να ανήκει διοικητικά στο χωριό Άγιος Αμβρόσιος, όμως λειτουργούνταν από τους ιερείς του χωριού Καλογραία οι οποίοι και το φρόντιζαν. Εκτός από τις 15 Αυγούστου ( εγκαίνια της Μονής) το μοναστήρι γιόρταζε και στις 2 Φεβρουαρίου ( Υπαπαντή του Κυρίου). Επίσης, λειτουργούσε και σε περιόδους ανομβρίας, οπότε γίνονταν δεήσεις για να βρέξει.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, η εκκλησία της Μονής της Παναγίας Μελανδρύνας λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τους Τούρκους εισβολείς. Οι εικόνες κλάπηκαν και το τέμπλο αφαιρέθηκε και καταστράφηκε. Όλα τα θρησκευτικά σκεύη έχουν κλαπεί ή καταστραφεί. Στη φωτογραφία, μπορείτε επίσης να δείτε μια σκάλα που χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για να ανεβούν στην κορυφή, ώστε να μπορούν να φθάσουν τα πάντα, και να ολοκληρώσουν τη λεηλασία τους και σε αυτή την εκκλησία στην κατεχόμενη Κύπρο.