Ομιλία προέδρου Σχολικής Εφορείας στην τελετή αποφοίτησης 2013-2014

Ομιλία κ. Σάββα Ξιούρη προέδρου Σχολικής Εφορείας Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας στην τελετή αποφοίτησης των μαθητών της σχολικής χρονιάς 2013-2014 περιφέρειας Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας

Αίθουσα ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Παλλουριώτισσας.

Τρίτη 1η Ιουλίου 2014.

Αιδεσιμώτατε εκπρόσωπε του Πανιερωτάτου Μητροπολήτη Κυρηνείας κ.κ. Χρυσοστόμου,

Έντιμοι κ.

Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητοί τέως μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου υπηρετήσαντες ως εθελοντές εθνοφύλακες.

Αγαπητοί απόφοιτοι.

Καλώς ορίσετε.

Μας δίδεται σήμερα η ξεχωριστή χαρά να συναντηθούμε στην ωραία αυτή αίθουσα της εκκλησίας του Ιερού Ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας Παλλουριώτισσας. Mε την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής για την παραχώρηση και τις διευκολύνσεις που μας παρέχουν για δεύτερη τώρα χρονιά. Θυμούμαστε απόψε όλοι μαζί τον αγαπημένο μας Άγιο Αμβρόσιο πλαισιωμένο από τις γειτονικές κοινότητες της Χάρτζιας και της Καλογραίας.

Η σχολική εφορεία του εκτοπισμένου Αγίου Αμβροσίου έχει καθιερώσει διαχρονικά εκδήλωση για τους απόφοιτους μαθητές των λυκείων που κατάγονται από τον Άγιο Αμβρόσιο τη Χάρτζια και την Καλογραία οι οποίοι υπό συνθήκες μη προσφυγιάς θα φοιτούσαν στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου. Πραγματοποιούμε και φέτος την εκδήλωση αυτή, όχι απλά σαν επανάληψη των προηγούμενων παρόμοιων εκδηλώσεων, αλλά με ιδιαίτερη θέρμη και αγάπη γιατί έχουμε μαζί μας πολύ εκλεκτούς απόφοιτους και τους δικούς τους ανθρώπους που πάντοτε τους συμπαρίστανται και τους συνοδεύουν απόψε στην ωραία αυτή συνάντηση.

Αγαπητοί απόφοιτοι, πριν λίγες μόλις μέρες έχει λήξει η σχολική χρονιά 2013-2014 και έχουν τελειώσει οι αγωνίες τουλάχιστον των τελικών εξετάσεων για σας. Τώρα με τα εφόδια και τις εμπειρίες που αποκτήσατε στον ανεπανάληπτο σχολικό κύκλο της ζωής είστε πια έτοιμοι για τις πάρα πέρα σπουδές ή για τη συνέχιση της σταδιοδρομίας σας με τον τρόπο που έχετε ήδη επιλέξει ή θα έχετε την ευκαιρία να το πράξετε μόλις αρχίσουν να ξεθωριάσουν οι γραμμές από τις κιμωλίες στο πίνακα της σχολικής τάξης που μόλις αφήσατε πίσω σας.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η πορεία της ζωής μέσα από τα εύκολα και τα δύσκολα θα συνεχισθεί. Όλο και θα πληθαίνουν οι αναμνήσεις σας για όσα   περάσατε. Θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καινούργια ενδιαφέροντα πράγματα και νέους ανθρώπους. Οπωσδήποτε θα κάνετε και άλλους φίλους στη ζωή σας. Ένα πράγμα είναι σίγουρο και διαχρονικά αποδεδειγμένο. Οι φιλίες των μαθητικών χρόνων δεν φεύγουν ποτέ.

Είναι γι΄αυτό το λόγο που σας βλέπουμε εμείς σήμερα και γνωρίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις τα σπίτια σας στα χωριά μας ήσαν στην ίδια γειτονιά ή κάποιοι είστε συγγενείς μεταξύ σας και συνομήλικοι και αφού οπωσδήποτε θα φοιτούσατε στο ίδιο σχολείο, θα αναπτύσσατε ιδιαίτερα φιλικές και αδελφικές σχέσεις μεταξύ σας. Με τα κατοχικά δεδομένα και τον κόσμο μας διασκορπισμένο κάτι τέτοιο φαίνεται πιο δύσκολο. Η παρούσα εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έχει σκοπό να φέρει εσάς τους νέους κοντά και να αλληλογνωριστείτε. Αξιοποιήστε την ευκαιρία και τις δυνατότητες που σας παρέχει η τεχνολογία ώστε να κρατηθεί ο ιστός και το ξεχωριστό γνώρισμα της Κερυνειώτικης κοινωνίας.

Να θυμάστε πάντα ότι είναι πολλά τα πράγματα τα οποία μπορεί να επικαλεσθεί κάποιος για α νοιώθει περήφανος για την καταγωγή του από τον Άγιο Αμβρόσιο, τη Χάρτζια και την Καλογραία. Σε αυτά αναμφισβήτητα συμπεριλαμβάνονται η ομορφιά του ανεπανάληπτου φυσικού περιβάλλοντος που μόνο στην Κερύνεια μπορεί κάποιος να βρει και ταυτόχρονα ο φιλοπρόοδος και εργατικός κόσμος του με την αγάπη προς τα γράμματα να ξεχωρίζει. Ο πανιερώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος κάνοντας αναφορά στον Άγιο Αμβρόσιο δήλωσε επανειλημμένα ότι πρόκειται για το Cambridge της Κερύνειας. Υπολογίζω πως, τηρουμένων των αναλογιών και κατά τους νομικούς όρους mutatismutantis, θα αποκαλεί τον Καραβά-Λάπηθο και την Κερύνεια ως το Oxford και το Harvard. Εγώ θα έλεγα ότι ολόκληρη η επαρχία της Κερύνειας μπορεί να καυχάται για την ψηλή βαθμίδα του πνευματικού της κόσμου. Το βλέπουμε κάθε τέλος του χρόνου όταν βραβεύονται κατά πολλές δεκάδες οι αριστούχοι της Κερύνειας. Εσείς θα είστε οπωσδήποτε οι συνεχιστές αυτής της παράδοσης.      

Η τελετή της αποφοίτησης από μόνη της καθορίζεται εξ αντικειμένου ως ένας πολύ σημαντικός σταθμός στη ζωή κάθε μαθητή. Εξίσου σημαντική είναι η μέρα αυτή για τους γονείς αδέλφια και άλλους συγγενείς σας. Μπορούμε όμως να φαντασθούμε πως αν ισχύει και πράγματι ισχύει σήμερα κάτι τέτοιο, που η μέση εκπαίδευση θεωρείται για κάθε μαθητή δεδομένο δικαίωμα και πολλές φορές υποχρεωτικό αλλά και ο κόσμος ζει μέσα στην ανωνυμία των μεγάλων αστικών κέντρων, τι θα σήμαινε κάτι παρόμοιο στην κοινωνία της σχολικής περιφέρειας Αγίου Αμβροσίου, όπου ο κάθε ένας ήταν επώνυμος και παλαιότερα τουλάχιστον, η φοίτηση στη μέση εκπαίδευση θεωρείτο πραγματικός στόχος ζωής. Χωρίς καμιά δυσκολία θα συμφωνούσαμε όλοι πιστεύω, πως μια τέτοια μέρα θα ήταν η πιο σημαντική για τα εκπαιδευτικά δρώμενα της περιοχής μας.

Ο Άγιος Αμβρόσιος έχει μια μακρά παράδοση στη μέση εκπαίδευση. Από το 1936 όταν ακόμη ο αναλφαβητισμός επικρατούσε παντού εμείς είχαμε ιδιωτική σχολή μέσης εκπαίδευσης με τους Ανδρέα Μυλωνά για δυο χρόνια και με τον Κωστάκη Σαββίδη μέχρι το 1959. Με την ανεξαρτησία της Κύπρου και πριν ακόμα εγκαθιδρυθεί επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία, χάρις στους αγώνες των προοδευτικών του ανθρώπων, δημιουργήθηκε και λειτούργησε το δημόσιο πια σχολείο. Αρχικά το σχολείο λειτούργησε με δυο μόνο τάξεις. Σταδιακά και με πολλούς αγώνες συμπληρώθηκε σε πλήρες εξατάξιο με καινούργιες κτηριακές εγκαταστάσεις σε ένα μαγευτικό περιβάλλον μέσα στο πευκόφυτο δάσος.

Για τα δεκαπέντε χρόνια που λειτούργησε το Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου μέχρι το τραγικό καλοκαίρι του 1974 έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και μαθήτριες από τον Άγιο Αμβρόσιο τη Χάρτζια και την Καλογραία να φοιτήσουν κοντά στα δικά τους σπίτια και ανθρώπους και στη συνέχεια να διακριθούν στη ζωή. Οι γνώσεις που πήραν μέσα από τα θρανία με τους εξαιρετικούς καθηγητές που πέρασαν από τις έδρες διδασκαλίας απέκτησαν πολύ μεγαλύτερη αξία όταν μετά την τουρκική εισβολή και τον εκτοπισμό μας βρέθηκαν να είναι τα μόνα εφόδια για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στο δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς.

Οι καθιερωμένες τελετές αποφοίτησης πραγματοποιούνταν μπροστά στην αυλή του Γυμνασίου με τις ομιλίες των καθηγητών και του διευθυντή, τις αντιφωνήσεις των αποφοίτων, τις βραβεύσεις των αριστούχων και στη συνέχεια στο διπλανό γήπεδο του γυμνασίου μέσα στο δάσος και με φόντο το δειλινό με τον ήλιο να βυθίζεται στη θάλασσα πίσω από το κάστρο της Κερύνειας, να στήνεται ολόκληρο γλέντι με ελληνικούς και κυπριακούς χορούς και αθλητικές επιδείξεις.

Οι δικοί σας γονείς και πιο πολύ οι παππούδες, γιατί όλο και μακραίνει αυτό το χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από το εφιαλτικό καλοκαίρι της τούρκικης εισβολής του 1974, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αυτές τις εκδηλώσεις. Πολύ πιστεύουμε ότι σας μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες και είναι βέβαιο ότι θα θέλατε και σεις να είχατε αυτού του είδους το περιβάλλον και τη μαθητική ζωή. Ελπίζουμε και διεκδικούμε αυτό το δίκαιο αίτημα να γίνει αποδεκτό από αυτούς που κρατούν τα πράγματα στα χέρια τους. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε τα δίκαια και να χαρίσουμε τα δικαιώματα μας στους άρπαγες της γης μας.

Σας ευχόμαστε αγαπητοί μας απόφοιτοι να έχετε πάντα επιτυχίες στη ζωή σας, να στηρίζεστε στις δικές σας δυνάμεις και είστε σίγουροι για τις δικές σας αποφάσεις που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα σοβαρού προβληματισμού και μελέτης. Η ορθή απόφαση στην κατάλληλη στιγμή θα καθορίζει ολόκληρη τη μετέπειτα πορεία του καθενός και η ευθύνη ανήκει σ΄αυτό που την παίρνει.

Στο μεταξύ εμείς ως σχολική εφορεία και ως Κοινοτικά Συμβούλια του Αγίου Αμβροσίου, της Χάρτζιας και της Καλογραίας αλλά πρώτιστα οι γονείς σας και οι δικοί σας άνθρωποι θα είμαστε πάντα δίπλα σας. Από κοντά θα παρακολουθούμε την πρόοδο σας και θα περιφανευόμεθα για σας. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ανέβει ψηλά και στους δικούς σας τη χαρά να σας βλέπουν να προοδεύετε. Οι γνώσεις και η απόκτηση εμπειριών και πρακτικών μεθόδων δεν σταματούν ποτέ. Στα 12 χρόνια που περάσατε μέχρι τώρα στα θρανία μάθατε τον τρόπο απόκτησης των γνώσεων. Σήμερα η καλή χρήση της τεχνολογίας είναι πολύ υποβοηθητική. Αξιοποιήστε την με το καλύτερο τρόπο.

Λέγεται πάντα ότι δεν φτάνει ο χρόνος για τις κάθε λογής υποχρεώσεις του καθενός. Σ΄αυτό τον περιορισμένο χρόνο σας δώστε μια ματιά στον πλησίον. Ο εθελοντισμός χωρίς καμιά υστεροβουλία προσφέρει μοναδική ικανοποίηση στον προσφέροντα. Στο νου σας πάντα ο Άγιος Αμβρόσιος, η Χάρτζια, η Καλογραία και η κατεχόμενη Κερύνεια μας. Αυτός ο τόπος αξίζει αγώνες για να αποκτήσει την ελευθερία του. Ο καθένας μας έχει ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και χαρά σ΄αυτό που κατορθώνει να υπερβεί τον εαυτόν του. Καλή δύναμη σε όλους και κάθε πρόοδο.

   Παρακαλώ να μου επιτρέψετε στη συνέχεια να αναφερθώ σε συντομία στο δεύτερο μέρος της σημερινής μας εκδήλωσης όπως αναγράφεται και στο σχετικό πρόγραμμα. Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από το 1964. Τότε ακριβώς η Κύπρος απειλείτο και πάλιν από την κατοχική σήμερα Τουρκία μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν την υποκινούμενη από την ίδια τουρκανταρσία του Δεκεμβρίου του 1963. Κατά αυτό τον χρόνο οι ανάγκες άμυνας της Κύπρου οδήγησαν στη δημιουργία της Εθνοφρουράς πάνω σε εθελοντική βάση.

Με αφορμή ένα έγγραφο του Ιουνίου του 1964 από τη νεοσυσταθείσα τότε Εθνική Φρουρά προς το Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου, που αναφέρεται σε δικαιολογημένες απουσίες μαθητών γιατί εκτελούσαν διατεταγμένες υπηρεσίες, ψάξαμε το θέμα και βρήκαμε ότι μαθητές των τριών μεγάλων τάξεων του Γυμνασίου μας, υπηρέτησαν ως εθελοντές εθνοφύλακες παράλληλα με τη μαθητική τους ιδιότητα. Αυτούς τους τότε μαθητές και εθελοντές εθνοφρουρούς έχουμε σήμερα την ξεχωριστή τιμή να έχουμε μαζί μας για να θυμηθούμε τα δύσκολα χρόνια και να τους τιμήσουμε.

Τον Δεκέμβρη του 1963, παραμονές των Χριστουγέννων, για να γνωρίσουν καλύτερα οι νεότεροι και οι φετινοί μας απόφοιτοι, η Τουρκία ξεσήκωσε τους Τουρκοκύπριους που εξόπλιζε κρυφά και παράνομα από καιρό εναντίον της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας. Σκοπός η δημιουργία ανωμαλίας που θα επέτρεπαν τη δική της επέμβαση και διχοτόμηση της Κύπρου. Μέσα σ΄αυτή την κατάσταση αρχικά πάνω σε ατομική ή περιφερειακή πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν διάφορες ομάδες άμυνας. Η δική μας περιοχή θεωρήθηκε ως υψηλού κινδύνου προ πάντων όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι ο πραγματικός εχθρός ήταν η ίδια η Τουρκία που καραδοκούσε για να εισβάλει στην Κύπρο.

Τα φυλάκια στην ακτογραμμή του Αγίου Αμβροσίου της Χάρτζιας και της Καλογραίας έπρεπε να επανδρωθούν. Ότι, κατά τον στρατηγό Μακρυγιάννη οι Έλληνες πάντα λίγοι και οι εχθροί πολλοί, οι τότε στρατιωτικοί υπεύθυνοι της περιοχής στράφηκαν και προς τους μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου για ενίσχυση. Οι μαθητές αμέσως κάνοντας πράξη το ανεπανάληπτο δίδαγμα του Θουκυδίδη στον επιτάφιο του Περικλή «Εύδαιμον το ελεύθερον, το δ΄ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μη περιοράσθε τους πολεμικούς κινδύνους» απάντησαν παρόντες. Παράλληλα με το διάβασμα έμαθαν να χειρίζονται τον υποτυπώδη οπλισμό και τους ασυρμάτους που διέθετε η υπό σύσταση στις 15 Μαρτίου 1964 Εθνική Φρουρά. Η σύμπνοια του κόσμου και οι διεθνείς συγκυρίες απέτρεψαν την Τουρκική εισβολή κατά το 1964 αν και δεν απετράπη ο βομβαρδισμός της Τυλληρίας τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Δυστυχώς οι Τούρκοι εφάρμοσαν αυτά τα σχέδια το 1974 αφού πέτυχαν προηγουμένως να οδηγήσουν τα πράγματα με το χουντικό πραξικόπημα στην ουσιαστική αποσύνθεση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Ο λόγος που εντάχθηκε η απόδοση τιμής στους τότε μαθητές και εθελοντές εθνοφύλακες στα πλαίσια της εκδήλωσης των τελειοφοίτων μας είναι για να υποδείξουμε τη βούληση των δικών μας και δικών σας, αγαπητοί τελειόφοιτοι, ανθρώπων να θέσουν την υπεράσπιση της πατρίδας πιο ψηλά από οτιδήποτε άλλο. Ας είναι αυτή η πράξη τους παράδειγμα για όλους.

Η φετινή εκδήλωση για του απόφοιτους μας αφιερώθηκε στη μνήμη του υπέροχου ενεργού φίλου του Αγίου Αμβροσίου Νεοκλή Παπαθεοδούλου που μας άφησε πρόσφατα. Ο Νεοκλής αγάπησε έμπρακτα όσο λίγοι τον Άγιο Αμβρόσιο και μαζί με τη σύζυγο του Άντρη έδωσαν απλόχερα τόσο στο σωματείο Ελεύθερος Άγιος Αμβρόσιος όσο και στη σχολική εφορεία συμμετέχοντας στην ομάδα πραγματοποίησης της μεγάλης σειράς εκδηλώσεων για τα 50χρονα του Γυμνασίου μας κατά το 1959. Ο ίδιος από της παιδικής του ηλικίας μέχρι την ημέρα της εισαγωγής του στην κλινική συμμετείχε ή και προέδρευε σε πάρα πολλούς εθελοντικούς φορείς που σίγουρα αξίζει να καταστεί παράδειγμα για μίμηση. Παρακολουθούμε συνέχεια τους προβολείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης να στρέφονται περισσότερο στους πρωταγωνιστές του αθλητισμού ή στις κάθε είδους ανάρμοστες πράξεις αντί σε τέτοια παραδείγματα που τιμούν την κοινωνία μας. Εμείς θεωρούμε τύχη την ευκαιρία που είχαμε να συνεργασθούμε μαζί με τον Νεοκλή Παπαθεοδούλου. Άφησε σε όλους μας βαριά κληρονομιά. Ας έχει καλή παράδεισο εκεί που βρίσκεται τώρα.

Ευχαριστώ ξανά την εκκλησιαστική επιτροπή της εκκλησίας Παλλουριώτισσας για την αίθουσα και τις διευκολύνσεις, τους κοινοτάρχες Χάρτζιας και Καλογραίας κους. Άνδρο Ανδρέου και Ανδρέα Γεωργίου, τον ομιλητή μας εκ μέρους των παλαιών μαθητών και εθελοντών εθνοφρουρών κ. Σοφοκλή Σάββα και τον τελοιόφοιτο μας Γιάννη Νεοκλή Παπαθεοδούλου για την αντιφώνηση του εκ μέρους των φετινών αποφοίτων, τη μουσικό μας και φετινή απόφοιτο Χαρά Σάββα Μίλλερ, την Παναγιώτα Κυρατζή και Μιχάλη Ψύλλα για τις απαγγελίες τους, τις κυρίες που πρόσφεραν τα ωραία εδέσματα για τη μικρή δεξίωση που θα ακολουθήσει, όσους προσέφεραν δώρα, όσους συνεισέφεραν οικονομικά για την εκδήλωση ή θα θελήσουν να το πράξουν μετά το τέλος της, τα μέλη της σχολικής εφορείας Αγίου Αμβροσίου κους Σάββα Δουκανάρη, Ανδρέα Προδρόμου που ήταν και ο οργανωτικός της εκδήλωσης, τον ταμία μας Γεώργιο Ττοφή και τον αγαπητό Παντελή Παντελή .Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους τέως εθελοντές εθνοφρουρούς μαθητές και τους απόφοιτους μας που μας έδωσαν την ευκαιρία για την εκδήλωση, τους γονείς των αποφοίτων και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας απόψε.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ανακοινώσω πως για τη αποψινή εκδήλωση μαζέψαμε κάποια ωραία δώρα για να δοθούν και να κληρωθούν μεταξύ των παρευρισκομένων αποφοίτων. Το ίδιο πράξαμε και κατά τα δυο προηγούμενα χρόνια της δικής μας θητείας στη σχολική εφορεία Αγίου Αμβροσίου. Επίτηδες δεν τo ανακοινώσαμε από πριν ευρέως γιατί ποτέ δεν θέλαμε αυτά να είναι το κίνητρο για την προσέλευση στην εκδήλωση. Ευχαριστούμε όσους πρόσφεραν τα δώρα και καλή τύχη στην κλήρωση που θα ακολουθήσει.  

Καλό καλοκαίρι, καλή πρόοδο και να είστε καλά.