Μνημόσυνο Μιχαήλ Φτωχού

Τελέσθηκε, την Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Πάνω Λευκάρων, το Εθνικό Μνημόσυνο του Μιχαήλ Α. Φτωχού, Αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, Αιρετού Μέλους του Συμβουλίου Βελτιώσεως και της Σχολικής Εφορείας Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, που δολοφονήθηκε άνανδρα το βράδυ της 5ης Μαρτίου 1971.

Το Εθνικό Μνημόσυνο διοργανώθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο ,τη Σχολική Εφορεία Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας και την οικογένεια του αείμνηστου Μιχαήλ Α. Φτωχού. Του Μνημοσύνου προέστη ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Εντιμος Υπουργος Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά. Εκ μέρους των διοργανωτών σύντομη προσφώνηση έγινε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Σχολικής Εφορείας Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας Δρ. Νίκο Χαπέσιη.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Κερύνειας του ΑΚΕΛ, κ. Κλαύδιος Μαυροχάννας, ο Δήμαρχος Λευκάρων κ. Ανδρέας Σώσειλος και ο Αρχηγός της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου. Παρέστησαν επίσης οι τοπικές αρχές των κοινοτήτων Αγίου Αμβροσίου, Αγίου Επικτήτου, και Καλογραίας.

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης, από τη σύζυγο του αείμνηστου Μιχαήλ Α. Φτωχού, Αντριάνα, από τον αδελφό του Ιωάννη εκ μέρους της οικογένειας, από τον Βουλευτή Κερύνειας του ΑΚΕΛ κ. Κλαυδιο Μαυροχάννα, εκ μέρους του ΔΗΚΟ και του Βουλευτή Κερύνειας κ. Σοφοκλή Φυττή, από τον Δήμαρχο Λευκάρων, τον Αρχηγό Αστυνομίας, τα Κοινοτικά Συμβούλια Αγίου Αμβροσίου, Αγίου Επικτήτου και Καλογραίας, τη Σχολική Εφορεία Αγίου Αμβροσίου, τη ΣΠΕ Αγίου Αμβροσίου, τις Λαϊκές Οργανώσεις Αγίου Αμβροσίου, τα σωματεία «Ελεύθερος Άγιος Αμβρόσιος», «Ελεύθερη Χάρτζια», «Δικέφαλος» Χάρτζιας, τον Α.Π.Ο. «Χρυσομηλιά» Αγίου Αμβροσίου, το Κ.Ν. Προμηθέας Αγίου Αμβροσίου, την οικογένειεα των Ηρώων αδελφών Γεωργίου από τη Αμαργέτη και τις οικ. Μ. Κυθραιώτη και Α. Χριστοφή.

Μετά τη λήξη του Εθνικού Μνημοσύνου οι διοργανωτές παρέθεσαν δεξίωση σε κέντρο στον Κάτω Δρυ. Ποίημα αφιερωμένο στον αείμνηστο Μιχαήλ Α. Φτωχού απήγγειλε ο κ. Ανδρέας Χριστοφή.

Με τη ευκαιρία οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά τον Δήμο Λευκάρων και τη Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού για τη φιλοξενία καθώς και όσους παρευρέθηκαν στο Μνημόσυνο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουν στον έντιμο Υπουργό Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης  κ. Λουκά Λουκά για τη άμεση ανταπόκριση του στη πρόσκληση τους.