Επικήδειος για Νεοκλή Παπαθεοδούλου

26    Μαϊου 2014

Τι σε ονομάσω σε απορώ και εξίσταμαι δι ο ως προσετάγην βοώ σοι χαίρε τη κεχαριτωμένη. Με αυτά τα λόγια, κατά το Ρωμανό το μελωδό, στον υπέροχο ύμνο του Ευαγγελισμού, προσφώνησε ο Αρχαγγέλος Γαβριήλ τη Θεοτόκο Παναγία μας.

Εγώ προσωπικά, ως εκπρόσωπος της κοινότητας Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, αλλά και όσοι χωριανοί και φίλοι γνώρισαν από κοντά τον από χθες μεταστάντα εξ ημών Νεοκλή διακατέχονται με την ίδια απορία για το πώς θα μπορούσαν καλύτερα να τον αποκαλούσαν. Θα συμφωνούσαμε, πιστεύω, ότι το φίλε Νεοκλή ταιριάζει στον άνθρωπο που αποχαιρετούμε εμείς σήμερα.

Ο Νεοκλής άφησε το δικό του στίγμα στο πέρασμά του. Μετρημένος, δραστήριος, προβληματισμένος, αποτελεσματικός, με αγάπη προς το συνάνθρωπο, με πολλαπλή συμμετοχή στα κοινά και ηγετικές ικανότητες ,με καθάριο λόγο παρουσιάζονταν παντού χωρίς καμία ατομική ωφέλεια και υστεροβουλία.

Γνώρισε ο ίδιος, χάρις στη αγαπημένη του σύζυγο Άντρη, τους Αγιαμβροσίτες, δυστυχώς μέσα σε συνθήκες προσφυγιάς. Τον γνωρίσαμε και μεις κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Αγάπησε ο ίδιος τον κόσμο μας και εμείς του επιστρέψαμε αυτή την αγάπη και την εκτίμηση. Όταν με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είδε με τα μάτια του τη σκλαβωμένη άγια γη του Αγίου Αμβροσίου την προσκύνησε ως να γεννήθηκε και αυτός εκεί. Μιλούσε σε κάθε ευκαιρία με ενθουσιασμό για τη κοινότητα μας και τον κόσμο της και έδωσε πολλές δυνάμεις με την τη σύζυγο και μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών για τα προσφυγικά προβλήματα και τη συνοχή των με επιστέγασμα να καταστήσουν το οίκημα του σωματείου Ελεύθερος Αγιος Αμβρόσιος στη Λεμεσό μια πραγματικότητα. Αυτό το οίκημα είναι τώρα το προζύμι για την επιστροφή, επαναλάμβανε συχνά ο φίλος Νεοκλής. Παράλληλα είχε ενεργό συμμετοχή στα κοινά και εκκλησιαστικά πράγματα του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.

Αξιώθηκε ο ίδιος να αποκτήσει μια εξαιρετική οικογένεια και χάρηκε τα παιδιά του να μεγαλώνουν με πανανθρώπινες αξίες και να αριστεύουν στα σχολεία παίρνοντας το δικό τους δρόμο. Δυστυχώς η ζωή δεν επέτρεψε να χαρεί περισσότερο τους δικούς του κόπους και να ολοκληρώσει τις προσδοκίες του. Τον περασμένο Δεκέμβρη συναντηθήκαμε στην Κλινική. Μιλήσαμε. Είπαμε για τα παλιά και για την πρόσφατη, τότε, φιλοξενία των νέων από την Κρήτη. Του μίλησαν για τον Ψηλορείτη και τους αποχαιρέτισε δακρυσμένους μιλώντας και δείχνοντας τους τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο. Τελείωσε η συνάντηση μας εκείνη με τη δική του φράση ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε.

Στη συνέχεια ακολούθησε η πραγματικά δύσκολη χειρουργική επέμβαση και η προδιαγραμμένη πορεία. Αυτή κράτησε πέντε ολόκληρους μήνες. Κανένας από τους πολλούς επισκέπτες του δεν μπόρεσε να μιλήσει μαζί του αν και φαίνεται ότι καταλάβαινε κάποια πρόσωπα. Η μάχη ήταν άνιση. Χθες στις 25 Μαΐου πληροφορηθήκαμε ότι ο φίλος Νεοκλής κτύπησε την πόρτα του παράδεισου αφήνοντας εδώ την πληγωμένη του καρδιά να προσφέρει αγάπη στον κόσμο γνώρισε.

Η σύζυγος του Άντρη, τα παιδιά Ευαγγελία Γεωργία και Γιάννης, οι συγγενείς, οι φίλοι είναι ευγνώμονες για όσα πήραν από τον αγαπητό Νεοκλή. Ευχόμαστε ο Θεός να δώσει παρηγοριά στους δικούς του και καλό παράδεισο για τον αγαπημένο μας φίλο Νεοκλή.

Ο Άγιος Αμβρόσιος καταθέτει τα λουλούδια της αγάπης του.

Αιωνία του η μνήμη.

Σάββας Ξιούρης

Πρόεδρος Κ.Σ.

Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας