Εκκλησίες – Ξωκλήσια

Παναγία Μελανδρύνα

Πολύ κοντά στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Μελανδρύνας. Το όνομα Μελανδρύνα προήλθε από τη συνένωση των λέξεων, μέλι και δρυς που ευδοκιμεί στην περιοχή.

Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγία, και γιορτάζει την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου. Η εκκλησία είναι κτίσμα του 14 ου αιώνα και ρυθμού απλής βασιλικής. Μέσα στον Ναό βρίσκεται το αγίασμα. Πιο κάτω από την εκκλησία διασώζονται μερικά από τα κελιά του μοναστηριού όπου ζούσαν μοναχοί μέχρι τα τέλη του 19 ου αιώνα, με τελευταίο μοναχό τον Πατήρ Άνθιμο που πέθανε το 1940.

Κατά την Τουρκοκρατία ιδρύθηκε στη Μονή αξιόλογη σχολή όπου διδάσκονταν τα Ελληνικά Γράμματα. Μέχρι και το 1878 αναφέρεται ότι τα παιδιά του Αγίου Αμβροσίου καθώς επίσης και των γειτονικών χωριών Καλογραίας, και Τρυπημένης διδάσκονταν από μοναχούς του μοναστηριού της Παναγίας της Μελανδρύνας.

Η Μονή διοικητικά βρίσκεται στα όρια του χωριού Καλογραία και λειτουργούνταν από τους ιερείς του χωριού αυτού οι οποίοι και τη φρόντιζαν. Εκτός από τις 15 Αυγούστου , το μοναστήρι γιόρταζε και στις 2 Φεβρουαρίου ( Υπαπαντή του Κυρίου). Επίσης, λειτουργούσε και σε περιόδους ανομβρίας, οπότε γίνονταν δεήσεις για να βρέξει.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, η εκκλησία της Μονής της Παναγίας Μελανδρύνας λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τους Τούρκους εισβολείς. Οι εικόνες κλάπηκαν και το τέμπλο αφαιρέθηκε και καταστράφηκε. Όλα τα θρησκευτικά σκεύη έχουν κλαπεί ή καταστραφεί.

Αντιφωνητής


Μονή Παναγίας Υπάτης

Βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων ανατολικά του χωριού Άγιος Αμβρόσιος, στους πρόποδες του βουνού Αετοφωλιά. Ο ναός που υπάρχει σήμερα, αφιερωμένος στην Υπαπαντή, ήταν το καθολικό ερειπωμένης μονής. Ανήκει στον τύπο του ανεπτυγμένου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναού και χρονολογείται στo β΄ τέταρτο του 12ου αιώνα. Η προσθήκη στα δυτικά έγινε κατά τους χρόνους της Φραγκοκρατίας. Δεν σώζονται τοιχογραφίες ούτε κινητός εξοπλισμός. Υπήρξε μετόχι της μονής του Χριστού Αντιφωνητή. Μετά το 1974, οι τούρκοι κατακτητές κατέστρεψαν το εικονοστάσιο και την αγία τράπεζα.

{phocagallery view=category|categoryid=3|imageid=44}

{phocagallery view=category|categoryid=3|imageid=29}