Διαμαρτυρία για τη διαιτησία του αγώνα ανδρών με Αθλητική Ένωση Γεροσκήπους

Είναι με πραγματική λύπη, θλίψη, θυμό και αγανάκτηση (όχι απορία) που – για μια ακόμα φορά – αναγκαζόμαστε να αποταθούμε στο Δ.Σ. της ΠΟΑΣΠ για ένα θέμα που ταλανίζει το Σωματείο μας και πραγματικά διερωτούμαστε αν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με όλα τα κομικοτραγικά που συμβαίνουν συμβαίνουν στον χώρο του Αγροτικού Ποδοσφαίρου στην Πάφο.

Το τι έχει συμβεί στον αγωνιστικό χώρο κατά την διάρκεια του ποδοσφαιρικού (;) αγώνα μεταξύ του Σωματείου μας και του Σωματείου Α.Ε. Γεροσκήπου στις 19-02-2012 ξεπερνά κάθε λογική και παράλογη εξήγηση. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι ο Διαιτητής κ. Νεόφυτος Ζαχαρίου και ειδικά ο Επόπτης κ. Μιχάλης Δημητριάδης δεν ήρθαν στο γήπεδο για να παίξουν ίσον προς ίσον τις δύο ομάδες, οι οποίες αποδεδειγμένα είναι από τις καλύτερες στο Πρωτάθλημα, αλλά ήρθαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους σκοπούς. Για τους πραγματικούς σκοπούς είναι καλύτερα να ρωτήσετε και να ζητήσετε – επιτέλους – εξηγήσεις από τους ίδιους, ειδικά από τον Βοηθό τον οποίο θεωρούμε ως τον κύριο υπεύθυνο για την πιο σημαντική φάση του αγώνα, σημείο που θα μπορούσε να αλλάξει και την όλη ροή του αγώνα, δεδομένου του αποτελέσματος την συγκεκριμένη στιγμή και δεδομένης της απόδοσης των δύο ομάδων μέσα στον αγωνιστικό χώρο την συγκεκριμένη στιγμή αφού κυριολεκτικά το παιχνίδι παιζόταν στο μισό γήπεδο.

Δεν  μπορούμε παρά να χαρακτηρίσουμε την Διαιτησία του πρωταθλήματος σε πάρα πολλούς από τους αγώνες μας, ειδικά με ομάδες που διεκδικούν το Πρωτάθλημα σαν ένα συνειδητό Ποδοσφαιρικό Βιασμό και σαν Διαιτητική Παρά Φύση Συνουσία και Κτηνωδία. Αυτά τα αναφέρουμε με πλήρη επίγνωση των όσων λέμε. Ο Διαιτητής και ο Βοηθός του χωρίς κανένα δισταγμό αφαίρεσαν από την Ομάδα μας την δυνατότητα να διεκδικήσει βαθμολογικό όφελος και από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Όσον αφορά την περαιτέρω συμπεριφορά του Βοηθού μετά τον αγώνα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει την Ομοσπονδία, όχι για την απαράδεκτη διαιτητική του συμπεριφορά, αλλά κυρίως για τα διάφορα επίθετα με τα οποία στόλισε παίκτες και παράγοντες του Σωματείου μας. Επίθετα τα οποία μπορούμε απλά να τα χαρακτηρίσουμε ως ξεκάθαρη ρατσιστική συμπεριφορά του χειρίστου είδους. Φαίνεται πως ο εν λόγω κύριος δεν αρκέσθηκε στην σφαγή που διέπραξε, αλλά θέλησε να βγάλει από τον οργανισμό του τα όποια αποθημένα έχει με τους αδελφούς μας Ελληνοπόντιους με απότερο σκοπό να προκαλέσει την οργή των παρισταμένων για να οδηγηθεί το Σωματείο μας στην Δικαστική.  Το συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε σαν Σωματείο ξεχωριστά και απλά ενημερώνουμε την Ομοσπονδία ότι αυτό το θέμα δεν θα μείνει ως εδώ αλλά θα αποταθούμε και στον Εργοδότη του κ. Δημητριάδη, ο οποίος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και ειδικότερα το Υπουργείο Άμυνας. Για το θέμα θα αρχίσουμε άμεσα τις διαδικασίες με την εμπλοκή των Νομικών μας Συμβούλων. Για τα περαιτέρω καλούμε την Ομοσπονδία να λάβει θέση επί του θέματος. Για εμάς το θέμα είναι άσπρο-μαύρο. Είτε υιοθετεί τις προσβλητικές αναφορές του Βοηθού και συνεχίζει να τον ορίζει σε αγώνες, είτε τις κρίνει απαράδεκτες και καταδικαστέες όπως θεωρούμε ότι πρέπει να κριθούν και τον απομακρύνει από τους Καταλόγους των Διαιτητών. Δυστυχώς ο εν λόγω κύριος δεν είναι και ο μόνος. 

Για να προχωρήσουμε όμως με την διαιτησία του αγώνα θα θέλαμε να σταθούμε σε κάποια σημαντικά σημεία τα οποία θεωρούμε ότι καθόρισαν την τύχη – και – αυτού του παιχνιδιού. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι το Δ.Σ. του σωματείου μας θα εξετάσει το ενδεχόμενο της καταγγελίας των δύο διαιτητών για παραπομπή τους ενώπιον της Δικαστική Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

1.     Ο Διαιτητής ανέχτηκε καθόλη την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου ανέκτηκε την συχνή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των παικτών της Α.Ε.Γ. Το μόνο που είχε πράξει ήταν να τιμωρήσει με μια κίτρινη κάρτα ποδοσφαιριστή της Α.Ε.Γ. στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Οι δήθεν τραυματισμοί, οι καθυστερήσεις στις εκτελέσεις ελευθέρων λακτισμάτων και άλλα παρόμοια βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, κάτι το οποίο ο Διαιτητής δεν απέτρεψε.

2.     Στο δεύτερο ημίχρονο και ενώ το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν 1-2 υπέρ της Α.Ε.Γ. ο Διαιτητής κατά παράδοξο τρόπο και παρά το γεγονός ότι υπέδειξε καθαρότατο πέναλτυ υπέρ της ομάδας μας λόγω του ότι αντίπαλος παίκτης έπαιξε καθαρά την μπάλα με το χέρι, σε συνεννόηση με τον Βοηθό του υπέδειξε ότι η μπάλα βγήκε έξω και μάλιστα υπέρ της Α.Ε.Γ. Φυσικά κανείς δεν μας εξήγησε τον λόγο. Ακόμα και αν δεκτούμε ότι η μπάλα βγήκε έξω θα έπρεπε να καταλογίσει Γωνιαίο Λάκτισμα (Corner). Επίσης ακόμα και αν δεκτούμε ότι υπέδειξε ποδοσφαιριστή της ομάδας μας σε θέση Offside, που τέτοια περίπτωση δεν υπήρχε λόγω του ότι ο ποδοσφαιριστής μας πέρασε με την μπάλα αντίπαλο πριν λακτίσει την μπάλα, θα έπρεπε να είχεν ο διαιτητής υποδείξει Offside.

 3.     Στο 82΄ του αγώνα όφειλε να δείξει δύο κίτρινες κάρτες σε ποδοσφαιριστές της ΑΕΓ οι οποίες θα ήταν συγχρόνως και η 2η κίτρινη για τον κάθε ένα και έτσι η αντίπαλος ομάδα θα αγωνιζόταν με 9 ποδοσφαιριστές για τον εναπομείναντα χρόνο. Το γεγονός αυτό αναφέρεται και στην έκθεση του παρατηρητή.

4.     Στο δεύτερο ημίχρονο και ενώ το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν 1-2 υπέρ της Α.Ε.Γ. ο διαιτητής μας αρνήθηκε καθαρότατο φάουλ έξω από την περιοχή της Α.Ε.Γ. και ενώ συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής μας ήταν- μόνος απέναντι του αντιπάλου τερματοφύλακα ανατράπηκε μισό περίπου μέτρο έξω από την περιοχή της Α.Ε.Γ. και ενώ όλοι περιμέναμε ότι θα κατακύρωνε το φάουλ και θα απέβαλλε τον ποδοσφαιριστή της Α.Ε.Γ. ο διαιτητής  αποφάσισε ότι η ανατροπή ήταν επιθετικό φάουλ του δικού μας ποδοσφαιριστή ο οποίος προφανώς προτίμησε – κατά τον διαιτητή –  ότι παρά να σκοράρει ένα σίγουρο τέρμα θα ήταν καλύτερα να γυρίσει πίσω στον αντίπαλο αμυντικό παίκτη και να τον ανατρέψει. Κλασσική περίπτωση κόκκινης κάρτας μετατράπηκε σε επιθετικό φάουλ.

5.     Στο δεύτερο  ημίχρονο και ενώ το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν 1-2 υπέρ της Α.Ε.Γ. ο Διαιτητής κατά παράδοξο τρόπο και πάλι τρόπο, ενώ θα έπρεπε να είχε τιμωρήσει ποδοσφαιριστή της Α.Ε.Γ. με κίτρινη κάρτα για σκλήρό και αντιαθλητικό φάουλ στο κέντρο του γηπέδου, άφησε για μια ακόμη φορά την φάση να εξελιχθεί με αποτέλεσμα η Α.Ε.Γ. να δημιουργήσει ξεκάθαρη ευκαιρία για επίτευξη τέρματος.

 6.     Κατά παράδοξο και πάλι λόγο, ο διαιτητής τελείωσε το παιχνίδι στα 46′ και 48″ ενώ ήταν σε όλους ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να είχε προσθέσει τουλάχιστον πέραν των έξι λεπτών καθυστέρηση. Ακόμα και αν δεχτούμε την δικαιολογία του Διαιτητή ο οποίος υποστήριξε ότι πρόσθεσε τρία λεπτά καθυστέρηση, αυτά σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην συνολική ώρα που θα έπρεπε να προστεθεί. Η φάση της μη καταλόγισης του πέναλτι διάρκεσε από μόνη της  πέραν των τριών λεπτών και αυτό εξ’ υπαιτιότητας της  (μη) συνεννόησης του Διαιτητή και του Βοηθού του.

 Μάρτυρες σε όλα τα άνομα που έγιναν την Κυριακή  19-02-2012 είναι οι πέραν των 200 φιλάθλων μας οι οποίοι ήρθαν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, αλλά επίσης επικαλούμαστε την μαρτυρία πολλών παραγόντων από άλλες ομάδες οι οποίοι επίσης ήταν στο γήπεδο.

Μπορεί να χάσαμε και αυτό το παιχνίδι με τρόπο τον οποίο δεν τιμά τον νικητή, αλλά για εμάς για ακόμη μια φορά θεωρούμε τους παίκτες μας σαν τους πραγματικούς και ηθικούς ΝΙΚΗΤΕΣ του παιχνιδιού αυτού. Παιδιά με Ήθος και Αξιοπρέπεια, παιδιά με βαθιά Ποδοσφαιρική Παιδεία, παιδιά τα οποία έκλαιγαν σαν παιδιά μέσα στα αποδυτήρια γιατί νιώθουν στο πετσί τους την απροκάλυπτη αδικία και ρατσισμό μέσα στα γήπεδα. Παιδιά που το μόνο που θέλουν είναι να παίξουν ίσος-προς ίσον ποδόσφαιρό. Παιδιά τα οποία για εμάς είναι Ήρωες.

Για αυτούς που τώρα ακούνε αυτές τις λέξεις και από μέσα τους μας χλευάζουν και μας θεωρούνε ρομαντικούς, θέλουμε να τους πούμε ότι οι νίκες που δεν κερδίζονται με δίκαια και ισότιμα μέσα δεν αποτελούν ποτέ νίκες και απλά επιβεβαιώνουν την προσήλωση σε τρόπους που δεν τιμούν ούτε τους ίδιους αλλά ούτε και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές τους. Όλους αυτούς τους αφήνουμε στην ποδοσφαιρική και όποια άλλη μιζέρια τους.

Σαν Σωματείο νιώθουμε μια έντονη πολεμική από συγκεκριμένα  Σωματεία, και  αρκετούς Διαιτητές, ειδικά από άτομα τα οποία θα έπρεπε να έδειχναν τουλάχιστον σεβασμό σε άτομα που προσέφεραν χρόνο, χρήμα, ιδρώτα για να στηθούν κάποια Σωματεία και να μπορούμε να αγωνιζόμαστε σε αγωνιστικούς χώρους που υπάρχουν τώρα. Απλά σε αυτούς να πούμε ότι ενεργούν σαν Δον Κιχώτες και παλεύουν με αόρατους εχθρούς και ανεμόμυλους. Ο μοναδικός τους εχθρός είναι ο προσωπικός τους τυχοδιωκτισμός.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι αποσύρουμε την ούτως ή άλλως κλονισμένη μας εμπιστοσύνη προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Πανίκο Παφίτη και τον Εκπρόσωπο των Διαιτητών της ΠΟΑΣΠ κ. Γιαννάκη Σοφοκλέους οι οποίοι θεωρούμε ότι απέτυχαν παταγωδώς να διασφαλίσουν έστω και στο ελάχιστο την διοργάνωση του Πρωταθλήματός και να προστατεύσουν τα Σωματεία αλλά και την ίδια την αξιοπιστία της Ομοσπονδίας. Ειδικά για τον κ. Γ. Σοφοκλέους πιστεύουμε ότι δεν μπορεί πλέον να ενεργεί εκ μέρους των Διαιτητών αφού τα αποτελέσματα τον έχουν αφήσει εκτεθειμένο, ή μήπως όχι…

Σαν Δ.Σ. θα προβούμε σε ενέργειες τέτοιες με τις οποίες θα προστατεύεται το καλώς νοούμενο συμφέρον του σωματείου μας, η προστασία των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων μας αλλά και το άθλημα γενικότερα.

Καλούμε την ομοσπονδία να προβληματιστεί κατά πόσον επιθυμεί να έχει στις τάξεις της ως ισότιμο μέλος της ένα σωματείο που στα δύο χρόνια παρουσίας του έχει να επιδείξει μια ανοδική πορεία πάντοτε μέσα σε αθλητοπρεπή πλαίσια, και αυτό αποτυπώνεται στα στατιστικά της ομάδας μας. 

Ελπίζουμε ότι αυτή την φορά θα έχουμε την θετική σας ανταπόκριση.