Γιορτή Κατακλυσμού Κερύνειας 2011

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ»

ΔΕΥΤΕΡΑ –  13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Μια παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση μνήμης που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια είναι η εκδήλωση του Κατακλυσμού της επαρχίας Κερύνειας. Φέτος, η εκδήλωση διοργανώθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011, στο χώρο του οικήματος του Ναυτικού Ομίλου Kερύνειας στη Λεμεσό, με διοργανωτές τους τρεις Δήμους της επαρχίας μας, Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, την Ένωση Kοινοτήτων Επαρχίας Kερύνειας και το Ναυτικό Όμιλο Kερύνειας.

Tο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας κ. Γιώργο Χατζηπαναγή, τον κ. Χριστάκη Σταυρίδη εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας και το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, εκ μέρους των Κατεχομένων Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά.

   

Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου χαιρετίζει την εκδήλωση

 Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεξήχθησαν παραδοσιακά αγωνίσματα θαλάσσης όπως αυτά γινόντουσαν στην Επαρχία Κερύνειας και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Κερύνειας και στο λιμανάκι της Λάμπουσας στον Καραβά. Ανάμεσα σε αυτά ήταν ο ολισθηρός ιστός, η καταδίωξη πάπιας, η εύρεση τυχερού λεμονιού, η εύρεση μπουκάλας. Η προσέλευση των νέων ήταν πολύ ικανοποιητική και όλοι ένιωσαν τη χαρά και την ικανοποίηση της συμμετοχής σε μια παραδοσιακή εκδήλωση που συνδέεται με τους κατεχόμενους τόπους μας.

 

 Στιγμιότυπο από τα αγωνίσματα θαλάσσης

Στη συνέχεια, βραβεύθηκαν νεαροί αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας που διακρίθηκαν με τις επιτυχίες τους σε διαγωνισμούς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Tο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, περιλάμβανε ελληνικούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου «Χρυσομηλιά», Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας καθώς επίσης και μια μουσική ενότητα με τον Πέτρο Κόμπο.

   

Απονομές σε αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας από το Δήμαρχο Λαπήθου κ. Άθω Ελευθερίου

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Ανδρέα Σεκκίδη, πρώην πρόεδρο του Ν.Ο.Κ από τον Αντιδήμαρχο Κερύνειας κ. Γιώργο Σιδερά

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Κερύνειας κ. Μάριος Μαυρίδης και Σοφοκλής Φυττής, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας κ. Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο Πρόεδρος της ΚΟΠΕ και ταμίας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Δαμιανός Χατζηδαμιανού, ο αντιπλοίαρχος Κυριάκος Ποχάνης εκ μέρους της διοίκησης Ναυτικού, πρόεδροι προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας και άλλοι προσκεκλημένοι.

   

Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης με το χορευτικό συγκρότημα “Χρυσομηλιά” Αγίου Αμβροσίου

Ο Πέτρος Κόμπος στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης

Ο Δήμαρχος Καραβά στο χαιρετισμό του, τόνισε τη μεγάλη σημασία που όλοι πρέπει να δίνουμε στον πολιτισμό και τις ρίζες μας ιδιαίτερα σε μια περίοδο προσφυγιάς όπου χρειάζονται πολλές αντοχές για να συνεχίζονται και να διατηρούνται παραδόσεις που για χρόνια διοργάνωναν οι πρόγονοί μας.

«Η μνήμη είναι ο πυρήνας της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Τα παιδικά του βήματα, αυτά που γράφονται πιο έντονα και ανεξίτηλα στην καρδιά του, οι άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύτηκε, οι μυρωδιές, τα τοπία, τα περιβόλια, οι αναμνήσεις, τα θρησκευτικά προσκυνήματα οι πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Όλα όσα θησαυρίζονται και χωνεύονται από τη μνήμη είναι αυτά που συγκροτούν το σημερινό πρόσωπό του. Αν όλα αυτά τα διαγράψει, είναι σαν να διαγράφει την ιστορία του την ίδια. Στο ατέρμονο πέλαγος του χρόνου, χωρίς άγκυρα, λιμάνι, πυξίδα και τιμόνι, θα παράδερνε ο άνθρωπος, αν έλειπαν οι μνήμες. Δεν θα’ χε νόημα η ζωή χωρίς να ανατρέχουμε και στο παρελθόν. Αυτό το παρελθόν, που σφραγίζει την εποχή του, είναι ο παλμός κι η ανάσα του κάθε λαού, του κάθε τόπου».

Το παρελθόν και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας, σφραγίζει την ιστορία του τόπου μας και δίνει κατεύθυνση και όραμα δημιουργίας σε όλους μας και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Ο ορίζοντας των δραστηριοτήτων όλων μας πρέπει να έχει ξεκάθαρο στόχο, τη λευτεριά της πατρίδας και τη διασφάλιση και επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.