Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας ΄΄Χρυσομηλιά΄΄

Αγαπητοί συγχωριανοί !

Εμείς, της Δημοκρατικής Συνεργασίας Χρυσομηλιά, μέλη του απελθόντος Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού μας,  Νίκος Χαπέσιης, Πρόδρομος Προδρόμου, Αμβρόσιος Μίλλερ και Σωτήρης  Κουρτής  με την ευκαιρία  της λήξη της θητείας μας σας επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε και πάλι μαζί σας.

Με την ευκαιρία της λήξης της θητείας μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε τί κάναμε από όλα εκείνα που σας υποσχεθήκαμε πρίν  από πέντε χρόνια.

Πρώτ’ απ’ όλα κατορθώσαμε και βάλαμε το Κοινοτικό Συμβούλιο στη θέση που δικαιωματικά του ανήκει παρά την παρελκυστική  ταχτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια  ο απελθών κοινοτάρχης  κ. Ανδρέας  Τρυπηνιώτης.  Έγινε αποδεκτό από όλους, ότι ο Κοινοτάρχης και το Κοινοτικό Συμβούλιο αποτελούν  το νόμιμο εκπρόσωπο του Αγίου Αμβροσίου.  Γι’ αυτό και το Κοινοτικό Συμβούλιο πρέπει να παίζει συναινετικό, συνενωτικό και όχι διχαστικό ρόλο. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και πιστεύουμε ότι σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε, αν και στην προσπάθεια μας αυτή συναντήσαμε την άρνηση μερίδας των συγχωριανών μας να συνεργαστούν μαζί μας. Πρέπει να γνωρίζουν οι συγχωριανοί ότι η ηγεσία του σωματείου «Ελεύθερος Άγιος Αμβρόσιος» ΠΟΤΕ δεν προσκάλεσε επίσημα το Κοινοτικό Συμβούλιο στις εκδηλώσεις του όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι ανελλειπώς  προσκαλούσε βουλευτές, δημάρχους και κοινοτάρχες άλλων κοινοτήτων.

Μόλις καταρτίστηκε σε σώμα το Κοινοτικό Συμβούλιο με εισήγηση μας δημιουργήθηκαν διάφορες επιτροπές όπως η Επιτροπή Διαφώτισης και Πολιτισμού, η Επιτροπή Νομικής Αρωγής και Επιτροπή Αθλητισμού.  Δυστυχώς  για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους η μόνη επιτροπή που λειτούργησε και παρήξε σημαντικό έργο είναι η επιτροπή  Πολιτισμού και Διαφώτισης. (Διοργάνωση εκδηλώσεων για τους λαικούς ποιητές του χωριού μας σε όλες τις πόλεις, διοργάνωση τριζογύρας,συντονισμός των εκδηλώσεων  της Επιτροπής για τα Πενηντάχρονα  του Ελληνικού Γυμνασίου Αγ. Αμβροσίου, συγγραφή ανακοινώσεων στον τύπο για καταδίκη του Πραξικοπήματος και της  Τουρκικής Εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής στις επετείους του διδύμου εγκλήματος,συγγραφή υπομνημάτων ).

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας επιδιώξαμε και  είχαμε συναντήσεις με τους πρεσβευτές των πέντε χωρών μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου  και της Επιτροπής της  Ευρωπαικής Ένωσης και στις οποίες υποβλήθηκαν και υπομνήματα.  Στις συναντήσεις  αυτές  ζητήσαμε να μας συνοδεύσουν και εκπρόσωποι όλων των σωματείων και φορέων της κοινότητας μας.Δυστυχώς οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν ήταν οι Λαικές Οργανώσεις και το σωματείο “Χρυσομηλιά“.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο γιόρτασε με διάφορες εκδηλώσεις τα 50χρονα του Ελληνικού  Γυμνασίου του χωριού μας.(Δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, κεντρική εκδήλωση στον Αρχάγγελο, συμμετοχή στιςπαρελάσεις της 25ης Μαρτίου στη Λευκωσία και της 28η ς Οκτωβρίου στη Λεμεσό , αιμοδοσία στη Λεμεσό , ποδοσφαιρικό τουρνουά στη Πάφο ,παρουσιάσεις σε σχολεία και στη Συνομοσπονδία Γονέων, θεατρική παράσταση στη Κοφίνου και συνεστίαση στον Κάτω Δρύ)  Τις εκδηλώσεις αυτές, διοργάνωσε κάτω από την καθοδήγηση του Κ.Σ. η ειδική επιτροπή που συστάθηκε  επί τούτου με συντονιστή τον κ. Ανδρέα  Προδρόμου.  Σημαντική  ήταν η συμβολή  του νέου κοινοτάρχη κ. Σάββα  Ξιούρη  καθώς  και του εξ’ αγχιστείας  συγχωριανού μας κ. Νεοκλή  Παπαθεοδούλου. Εκεί όπου έγινε κατορθωτό να εργαστούμε ενωμένοι πετύχαμε άριστα αποτελέσματα.  Τεράστια δουλειά έγινε και από την επιτροπή για την έκδοση  του Λευκώματος για το Γυμνάσιο του χωριού.  Δυστυχώς  για αντικειμενικούς λόγους δεν έγινε κατορθωτό να  εκδοθεί ακόμα. Όμως πιστεύουμε ότι το νέο  Κ.Σ. θα προχωρησει  στην έκδοση του στο συντομότερο δυνατό διάστημα.

Πέραν των πιο πάνω το Κ.Σ. και η Σχολική Εφορία  προχώρησαν στην καθιερωση και θεσμοθέτηση  των πιο κάτω

—Να συνδιοργανώνει κάθε χρόνο, μαζί με την οικογένεια του το εθνικό μνημόσυνο  του αείμνηστου Μιχάλη Φτωχού.  Θεσμός που θα μπορούσε να περιλάβει και άλλους αξιόλογους συγχωριανούς μας.

—Καθιέρωσε  το <Χρυσό  Χρυσόμηλο>  βραβείο για εξαίρετες  υπηρεσίες στην κοινότητα μας  ή την πατρίδα.

—Υπέγραψε  πρωτόκολλο  συνεργασίας με τον Δήμο Λευκάρων.

—Ίδρυσε Ταμείο  Κοινοτικής Αλληλεγγύης. Δυστυχώς η λειτουργία του δεν έγινε κατορθωτή λόγω της άρνησης του  κ.Τρυπηνιώτη να καταθέσει το ποσό που αποφάσισε τοΚ.Σ.

—Βοήθησε δυσπραγούντες  συγχωριανούς μας είτε οικονομικά είτε με παρέμβαση του στα αρμόδια όργανα του κράτους.

—¨Έκανε παρέμβαση  στο Υπουργείο Εξωτερικών  της Φιλανδίας καθώς και προς την εταιρία που παραχώρησε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την ανέγερση του ηλεκτροσταθμού στις περιουσίες των συγχωριανών μας.

-Ιδρυσε Κοινοτική Τράπεζα Αίματος.

-Αρχισε τη διαδικασία για παραχώρηση του οικοπέδου απέναντι από το οίκημα του σωματείου “Ελευθερος Αγιος Αμβρόσιος“ στη Λευκωσία.

Δυστυχώς πάρα πολλές αποφάσεις του Κ.Σ. που πάρθηκαν με εισηγήσεις μας έμειναν στα χαρτιά (π.χ.διοργάνωση εκδρομής στο Μιλάνο) διότι ο απελθών κοινοτάρχης κ.Τρυπηνιώτης,  αρνείτο να τις εκτελέσει  διότι δεν τον ενδιέφεραν όλα αυτά.  Όπως πολλές  φορές μας δήλωσε αυτός ήθελε να είναι ένας απλός σφραγιδοφύλακας.  Ποτέ  δεν κατανόησε τον πραγματικό του ρόλο  ως εκλεγμένου ηγέτη της κοινότητας.  Προτιμούσε να συσσωρεύει χρήματα παρά να ξοδέψει ένα σέντ για εκδηλώσεις.  Χαρακτηριστική  περίπτωση η άρνηση του να εκδώσει τις επιταγές των  1000 και 500 ευρώ αντίστοιχα στην Τ.Ε. του Ελεύθερου Αγίου Αμβροσίου Λεμεσού  και στον ΑΠΟ Χρυσομηλιά  ως συμβολική βοήθεια από το Κ.Σ., με την δικαιολογία ότι αυτός δεν αναγνωρίζει την “Χρυσομηλιά“  ως  σωματείο του Αγ. Αμβροσίου.  Αποκορύφωμα της αρνητικής και μισαλλόδοξης στάσης   η άρνηση του να πραγματοποιηθεί  κοινή συνεδρία του απελθόντος Κ.Σ. με  το νεοεκλεγέν για την παράδοση της εξουσίας.  Αντί τούτου προτίμησε να παραδώσει τις σφραγίδες και άλλα έγγραφα  στον έπαρχο.  Στον <μάστρο> του, όπως συνήθιζε να  αποκαλεί τον έπαρχο.  Πέντε χρόνια δεν καταφέραμε να τον πείσουμε  ότι <μάστρος> του ήταν οι Αγιοαμβροσίτες αφού αυτοί τον ανέδειξαν στο αξίωμα του κοινοτάρχη κι όχι ο έπαρχος.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε το νέο Κ.Σ. να εργαστεί συλλογικά και να προωθήσει πάρα πέρα τη θέση του Κ.Σ. στη συνείδηση  των συγχωριανών μας.  Εμείς ως Δημοκρατική Συνεργασία Χρυσομηλιά θα είμαστε πάντα δίπλα του, και θα στηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες του Κ.Σ. που θα στοχεύουν  την ομόνοια, την  σύμπνοια  και την συνεργασία μεταξύ  όλων των συγχωριανών.

Καλή χρονιά.  Γρήγορη απελευθέρωση.